/Theatersport

Theatersport

Theatersport is een vorm van theater waarbij het publiek als voorstelling improvisatiewedstrijden krijgt voorgeschoteld. Het is bedacht door theaterdocent Keith Johnstone.

Theatersport is een subgenre van het bredere improvisatietheater. Bij een theatersportwedstrijd strijden doorgaans twee teams van vier personen tegen elkaar. Zij doen hun best om onder andere een zo leuk, grappig, spannend en/of romantisch mogelijke scène te spelen. Dit aan de hand van door het publiek gegeven suggesties. De scènes worden volledig ter plekke verzonnen -oftewel geïmproviseerd- door de spelers. De theater vorm kenmerkt zich door de grote mate van onvoorspelbaarheid en de grote interactie met het publiek. Het publiek bepaalt grotendeels de suggesties voor de scènes: locatie, relatie, weersomstandigheden, voorwerpen, problemen, beroep, leeftijd etc.

Het sportelement in theatersport komt naar voren in de beoordeling van scènes. Zogenaamde ‘rechters’ geven cijfers en tips. Vaak hebben zij een theatersportachtergrond. Hun opzettelijk botte opmerkingen zorgen voor wat komisch tegenwicht en moeten meestal met een korreltje zout genomen worden. De door hen toegekende punten aan scènes zijn in principe consistent met de kwaliteit. Uiteindelijk komt er een winnaar van de wedstrijd uit de bus. Het winnen van de wedstrijd is echter (meestal) bijzaak, teams streven naar een vermakelijke wedstrijd.

Allure heeft ruim 10 jaar ervaring met theatersport. De spelers vertegenwoordigen Allure in wisselende samenstelling tijdens de wedstrijden. Allure speelt wedstrijden tegen andere gezelschappen en soms tegen elkaar.

Allure theatersport

Improvisatietheater met stijl!