/Improvisatietheater

Improvisatietheater

Improvisatietheater (soms afgekort tot improv of impro) is elke vorm van theater waarbij de spelers het verhaal, de personages en de dialogen ter plekke verzinnen. Ze stappen dus de scène op met maar enkele gegevens (mogelijk aangereikt door het publiek) zoals de locatie, het soort personage. De rest komt tijdens het spel. Improvisatievoorstellingen zijn vaak komisch van opzet, maar soms ook ontroerend of spannend. In Nederland kreeg deze theater vorm o.a. bekendheid door het TV programma “De Vloer Op“.

Improvisatietheater Long Form

Improvisatietechnieken komen standaard in theateracademies en losse cursussen voor. Wakker luisteren, focussen, vertrouwen en instinctief of spontaan handelen zijn belangrijke acteursvaardigheden, maar bij improvisatie des te meer. Het snelle associeren op woorden en gebeurtenissen maken een sterke improvisatie speler.

Bij langevorm improv creëren acteurs een voorstelling waarin scènes vaak met elkaar verweven zijn door middel van het verhaal, de personages of thema’s. Dit type voorstelling neemt vaak de vorm aan van een reguliere theatervoorstelling. Elke scène langer dan 12 minuten is een lange vorm.

Allure biedt naast theatersport ook improvisatietheater Long Form aan. Ook erg leuk voor op feestjes, festivals en events.

Improvisatietheater: Allure in de Avenue Breda

Improvisatietheater met stijl!